Blå flagga, symbolen för rena välskötta stränder
En sandstrand eller småbåtshamn som belönats med en ”Blå flagg” – det är något vi ofta ser eller läser om. Detta brukar uppfattas som något positivt och det är helt riktigt. Men hur många har koll på vad det egentligen innebär?
Vad?
Den Blå flaggen är ett internationellt miljöpris som delas ut varje år. Denna eko-märkning används i 30 länder i Europa, Sydafrika, Marocko, Nya Zeeland, Kanada och i Karibien. Totalt har över 3 500 stränder och småbåtshamnar belönats.
Belöningen är en utmärkelse för ett hårt arbete som görs för att bevara en strand eller en småbåtshamn.
Eftersom utmärkelsen delas ut årligen, är det även en pålitlig kvalitetsförsäkran.
Mål
Målet är förstås att engagera regeringar, entreprenörer och rekreationsanvändare i hållbarhet och i respekt för miljön. Men målet är även att göra människor medvetna om miljön.
Ett säkert vatten, en vacker natur och en hälsosam miljö är alla helt avgörande för nutida och framtida generationer.
Hur?
Alla sandstränder och småbåtshamnar kan inte erhålla en Blå flagg. Man måste delta i en kampanj och möta vissa kriterier. Nedan följer en kort översikt på dessa kriterier:
Stränder
- utmärkt kvalitet på badvattnet
- ren, väl underhållen strand
- bra infrastruktur, inklusive toaletter och soptunnor
- väl utrustade livräddare och första hjälpen-station
- …
Hamnar
- rena, väl underhållna kajer
- god vattenkvalitet
- användbara sanitetsanordningar
- utsläpp av avloppsvatten är förbjudet
- utrustning för livräddning och brandsläckare finns tillgänglig
- hamnregler
- …
Vad kan du göra?
Varje år städas tonvis med skräp bort från stränderna. Som tur är finns det många som frivilligt hjälper till med detta, men det är ändå en stor kostnad att hålla stränderna rena.
Det är inte bara stränderna och havsvattnet som drabbas hårt. Tomburkar, plast, hushållssopor osv. kastas ofta också längs allmänna vägar.
Hela teamet på Z-Yachting & Golf Estates värderar naturen högt. Därför engagerar vi oss i att ta hänsyn till miljön och att kasta skräp i lämpliga soptunnor och containrar.
Om alla som läser den här artikeln också gör sitt allra bästa, kan vi alla ge ett litet bidrag till samhället och till miljön.
Hjälp vänner och bekanta att bli medvetna om det här och dela denna artikel.
Tack på förhand!