Rioja

Under de senaste 50 åren har detta vin fångat och skapat sig en stor följeskara. Vi tycker inte det är mer än rätt och kände att det var dags för ett kort blogginlägg om Rioja.

Region

I norra Spanien, under Navarra, flyter floden Ebro. På flodens stränder ligger vinregionen Rioja. Området mäter ungefär 120 kilometer på längden och 40 kilometer på bredden.

Vinet har inte fått sitt namn efter provinsen Rioja, utan från en av Ebros bifloder – Rio Oja.

Denna region kan delas in i tre underregioner:

  • Rioja Alta

Denna region ligger väster om Logroño och har den största uppbyggda vinytan. Jorden är något tyngre och producerar en fruktig, kraftfull, mörk Rioja.

  • Rioja Baja

Denna region är den största och vingårdarna är placerade i en låg dalgång. Jorden består i huvudsak av siltjord från floden. Här produceras generellt något enklare viner, men det finns förstås undantag.

  • Rioja Alavesa

I det baskiska området, väster om Logroño, hittar vi regionen Rioja Alavesa. Det är den minsta av de tre regionerna, men den är känd för sina fina, välsmakande viner.

I denna bergsregion får vinerna tillräckligt med regn. Dessutom är vår- och höstperioderna långa, vilket försäkrar ett mindre tungt vin.

regions_rioja_wine

Åldrande till perfektion

Hela åldrandeprocessen för riojavinerna är väldigt strikt och det är ett resultat av en oavbruten kärlek till produkten och dess utveckling. Nedan följer en översikt på de olika åldrandeperioderna:

“Joven”

Joven är namnet på ett ungt vin, vilket kommer ut på marknaden ett år efter skörden. Vinet behöver inte åldras på trä, men ett rioja placeras ofta på träfat under en kort tid (0-6 månader) innan den hälls på flaska för att åldras.

“Crianza”

Tillverkningsprocesserna skiljer sig mellan vita och roséviner å ena sidan och röda viner å andra sidan.

De vita och rosévinerna kommer ut på marknaden efter ett år, så de förblir unga. Den stora skillnaden mellan ett vitt och rosé Crianza jämfört med ett Joven är att Crianza har fått åldras på träfat under minst sex månader.

Det röda vinet mognar långsammare, så det kommer inte ut på marknaden förrän två år efter skörden. Under åldrandet hålls vinet lagrat på träfat i minst ett år. Sedan hälls vinet upp på flaska och mognar där under ytterligare ett år.

“Reserva”

Ett rött Reserva bjuds inte ut till försäljning förrän efter tre år. Vinet lagras först på träfat i ett år och får sedan mogna under två år i flaskan. Denna process kan också vara den omvända (det vill säga två år på fat och ett år i flaskan).

Ett vitt eller rosé Reserva kan säljas efter två års åldrande och mognar under denna tid i sex månader på fat.

“Gran Reserva”

Detta namn är reserverat för förstklassiga viner av exceptionella årgångar.

Ett vitt eller rosé Gran Reserva har mognat under totalt fyra år, av vilka sex månader varit på fat. De här vinerna är mycket sällsynta!

De röda vinerna har en åldrandeprocess på fem år. De första två åren av åldrandet sker på träfat och därefter följer tre år på flaska.

Många bodegor producerar olika kombinationer av varje typ, eftersom de ofta använder sina egna riktlinjer för att utveckla Crianza, Reserva eller Gran Reserva.

Best-Riojas

Olika sorters druvor

Det finns självklart bodegor som endast arbetar med sin egen vingård. Men de flesta odlar inte tillräckligt mycket vindruvor, utan måste köpa in dem utifrån. Ibland köper de till och med in viner som de skapar sina egna cuvéer av.

Om ett vin är tillverkat på vindruvor från ett område, listas underregionen oftast på etiketten (till exempel Rioja Alta)

Den huvudsakliga vindruvan som används för vitt Rioja är “Viura”. Men även “Malvasia” och den vita “Garnacha” används.

Idag är de flesta Riojaviner väldigt fräscha och tillverkas på ett enkelt sätt. Dock är det många bodegor som fortsätter med den klassiska oxideringstekniken, vilket ger en fyllig och rik smak.

Ett rött Rioja är för det mesta en kombination av olika sorters vindruvor från olika områden. Se översikten nedan:

Tempranillo: utan tvekan, den viktigaste druvan. Den skördas mellan mitten och slutet av september. Tempranillo betyder tidig, så det är även logiskt att denna druva mognar snabbt.

Viura: denna vita druva används särskilt av de klassiska bodegorna i deras skapelser.

Garnacha: växer i huvudsak i Rioja Baja, men är mycket viktig för alla Riojaviner. Druvan har en längre mognadstid (+/- två veckor).

Mazuelo

Graciano

la rioja uvas