Hvordan komme seg rundt i Spania

Buss

Eftersom det inte finns möjlighet att ta sig fram med tåg överallt finns det även fina bussförbindelser runt om i hela Spanien. Dom flesta bussbolagen har sina tidtabeller och rutter på sina hemsidor så det är enkelt att se information. I Spanien finns det inget nationellt bussbolag utan varje region kontrollers av sina egna regionala bussbolag.

Autocares Julia är ett av dom största. Detta företaget agerar också som agent för Eurolines i Spanien. Bussbiljetter kan normalt sett köpas på busstationen eller på bussen.

Färjor

Man kan ta färja från Spanien till Marocco eller Allgeriet och naturligtvis även till dom spanska öarna Mallorca, Menorca och Ibiza. Kanarieöarna, Lanzarote, Las Palma, Teneriffa och Fuerteventura är även dom enkla att nå med färja. Från Barcelona kan man nå öar som Sardinien, Italien samt Tunisien. I norra Spanien finns det färjor från Bilbao till England.

Hyrbil

I nästan varje stad och by i Spanien finns det möjlighet att hyra bil. Man kan hyra en bil för 1 en eller flera dagar. Man kan även välja att boka sin bil från sitt hemland samtidigt som man bokar sin flygbiljett. Det finns några punkter som man ska notera:

 • Kontrollera alltid exakt vad som följer med i försäkringen. Se till att det täcker så mycket som möjligt. Det kostar bara lite mer att få bilen helförsäkrad och kan hindra onödiga kostnader om olyckan är framme.

 • Om flera personer ska köra hyrbilen är det viktigt att detta kommuniceras till uthyrningsfirman. Det kostar normalt sett lite mer men skulle det hända något är detta inkluderat.

 • Normalt sett är det en minimumålder på 23 år för att hyra bil i Spanien. Kontrollera detta!

 • Handpenning eller betalning för hyrbil sker normalt sett med kreditkort. Kontanta pengar är normalt sett inte accepterat.

 • Biluthyrningsföretaget bestämmer om man ska lämna bilen med tom eller full tank. Kontrollera detta före ni tar bilen så inga onödiga kostnader blir debiterade.

 • Om man hyr en bil utanför en högsäsong är det vanligtvis värt att hyra på plats för att få eventuell rabatt.

 • Kontrollera bilen för skador både invändigt och utvändigt före ni kör iväg. Rapportera i så fall dessa till uthyrningsfirman.

 • När man lämnar tilbaka sin hyrbil, speciellt under högsäsong, tänk då på att denna processen kan ta tid. Speciellt om man har ett flyg som man måste passa.

Taxi

Alla spanska städer har sin egen design på sina taxibilar och priser. Om en taxi är ledig är det en grön lampa på taket som visar detta. Nästan alla taxibilar har en taxameter men priserna kan variera från region till region och stad till stad. I Spanien är det vanligt att bestämma ett fast pris före man åker till destinationen, detta förhindrar höga taxikostnader.

Tåg

I Spanien är tågen väldigt framgångsrika. Det kan också vara bra att veta att det finns olika typer av tåg i Spanien som fokuserar sig på olika rutter och mål. Det finns tåg för regionala resor, dom stannar på som så gott varje stopp. Det finns även höghastighetståg, AVE, som bara stannar på ett fåtal stationer i Spanien.

RENFE är det spanska ordet på den organisatoren som hanterar järnvägarna i Spanien medan IBERAIL hanterar den internationella delen.

Dom olika typerna av tåg som RENFE använder är:

 • AVE, spanskt höghastighetståg. Denna typen av tåg ansluter flera stora städer. Om detta tåget är mer än 5 minuter försenat kan man få tilbaka sina pengar.
 • Recorrido diurnos Largo är ett tåg för längre avstånd som går under dagen.
 • Recorrido nocturnes Largo är ett tåg för längre avstånd som går på natten.
 • Intercity, går på dagen
 • Intercity Talgos, är ett mer lyxigt tåg än intercity
 • Express, går över natten
 • Talgo cama, sovvagnståg
 • Regionales, regionalt tåg som stannar på så gott som varje station.

Al Andalus Expreso, är bäst jämförbart med Orient Expressen. Tåget består av vagnar som kommer ifrån 1900-1930 talet. Det är fullt med lyx och fullt utrustat för att åka genom dom finaste regionerna av Andalusien.

Priset på biljetterna varierar beroende på typen av tåg, vilken klass det är och beroende på hur många biljetter som finns tillgängliga.

Flyg

Spanien har många flygplatser. Några av dom används bara för regionala flyg men det finns många flygplatser som har internationella flygrutter. På grund av det ökande flödet av turister finns idag en hel del förbättringar av flygplatser.

Att flyga i dessa dagar är naturligtvis ett bra och prisvärt sätt för transporter till och från din semester. Utbudet av flyg är enormt. Det finns både charterflyg samt reguljärt flyg till och från många flygplatser i Spanien.

Viktigt att veta skillnad mellan charterflyg och reguljärflyg.

DReguljärflygen flyger på bestämda tider och man kan boka långt i förväg. Nackdelen är att priserna är högre är charterflygen. Fördelarna är att flygen normalt sett har mindre antal passagerare och att dom flyger den tiden som är bestämt. Charterflyg har fördelen att dom för det mesta har billigare priser är reguljärflygen men ibland kan charterflygen avgå på mindre attraktiva tider.

Dom så kallade budgetflygbolagen som Ryanair och Easyjet flyger till och från dom flesta regionala flygplatserna i Spanien. Priserna är oftast väldigt billiga men kan medföra extra kostnader för tex bagage. Man måste även betala för mat och dryck ombord.