Leve og arbeide i Spania

En skattemessig bosatt er en person som har tilbrakt mer enn 182 dager / år i Spania og hvis utgifter eller økonomiske interesserligger hovedsakelig i Spania. I dette tilfellet er en skattepliktig til Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF) for den samlede inntekten. Regnskapsåret inntektsåret tilsvarer kalenderåret. Mellom Belgia, Norge, Nederland og Spania, er det en avtale om dobbeltbeskatning, slik at situasjoner av dobbeltbeskatning unngås. 

Bankkontonummer

Om man planerar att vistas mer än 6 månader i Spanien behöver man ett bank kontonummer. För utlänningar i Spanien finns det 2 olika konton: resident eller icke resident.

För icke resident måste man visa ett pass eller annat bevis av identfikation som är giltligt i ens hemland (tex. pass eller id-handling. Ett körkort kan däremot vara ett problem beroende av vilken bank det är). Inom 15 dagar av öppnandet av kontot är man skyldig att visa att man inte är resident i landet, detta gör man genom att visa upp ett “non resident” papper. Detta pappret hämtas ut från polisstationen. Efter 2 år kommer banken att kontrollera att man håller sin “non resident” status. Om du är “resident” och vill öppna ett bankkonto måste man visa sitt residentkort (tarjeta de residencia)

I verkligheten frågar inte många banker efter “icke resident” pappret. Om banken insisterar efter pappret föreslår vi att man helt enkelt går till ett annat bankkontor för att undvika denna processen.

Priser och service

När det kommer till priser och service så är praktiskt taget priserna för icke resident och resident dom samma. Den enda skillnaden är att banken inte vill utställa ett kreditkort. Om kostnaderna är väsentligt högre rekommenderar vi att man går till en annan bank.


Leie i Spania

Fler och fler spanjorer har genom åren köpt en fastighet istället för att hyra.
I Spanien har man nu dom lägsta hyrkostnaderna inom EU på 13% , jämfört med ett medelsnitt på 40%. Låga löner och dyra huskostnader betyder att spanjorena bor hemma längre och därefter köper sitt eget hus.

Priserna på fastigheter har gått upp mycket under åren vilket har betytt att man hellre har valt att hyra. Kostnad för att hyra en möblerad 1-2 sovrummare i Madrid och Barcleona startar på ca. 600 Euro/månad. En annan variant är en delad lagenhet (piso compartido) som kostar ca.300 Euro/månad i större städer.

Maj-Juli är dom bästa månaderna för att hitta en bostad till uthyrning. Augusti kan vara svårare då dom flesta är på semester. September kan ibland vara den svåraste då många återvänder från sin semester och studenter börjar ett nytt skolår.


Arbeta i Spanien

Att hitta ett jobb i Spanien är inte enkelt, speciellt för utlänningar. Inom turistbranschen är det relativt enkelt att få jobb men dessa är då oftast säsongsarbete.

Många jobb får man helt enkelt genom vänner, bekanta och kontakter. Lediga jobb kan ibland vara svåra att hitta eftersom dessa kommer genom vänner och bekanta som tex jobbar på samma företag. Vår rekommendation är att använda alla möjliga kontakter man har; vänner, bekanta, kollegor, skolkompisar och tom. den personen man hyr sin bostad av. Även dom minst anade kontakterna kan leda till ett jobb. Det är viktigt att man har självförtroende och en positiv inställning när man söker jobb.

Var vänlig att notera att upplägget på er CV kan vara annorlunda än den man är van vid i sitt hemland. Till exempel så är utbildning högst på listan och inkluderar en lista på kurser etc. Följebrev är däremot korta och formella.

Om man har skickat CV till företag, sitt inte och vänta på att ni ska bli kontaktade.
Spanska företag är välkända för att inte svara på CV. Var aktiv och ring dom själv.
Om en arbetsgivare lovar att ringa tilbaka men inte gör det, var inte rädd för att ringa tilbaka själv. Det är viktigt att ligga i.

Arbetskontrakt
Generellt, både muntliga och skriftliga arbetskontrakt skrivs ner. Det är normalt att kontrakten skrivs på spanska. Alla kontrakt måste vara registrerade från första dagen man börjar sitt arbete hos den spanska arbetsförmedlingen (INEM). För deltidsjobb, tillsvidarejobb och träning som varar längre än 4 veckor måste vara skriftligt.

Arbetstider
Dom (orgelbundna) arbetstiderna är oftast nedskrivna i kollektiva avtal eller individuella kontract. Spanien har en 40 timmars arbetsvecka.

Löner
Minimumlönen sätts vare år, högst år 2004 då det var 6447 Euro/år för ungdommar över 18 år. Denna summan inkluderar den 13:e måndslönen samt semesterersättning. Minimumlönen är oftast inkluderad i kollektivavtal för varje kategori. Att bedömma lönen i Spanien är väldigt svårt. Lönen kan variera från provins till provins. I stora städer som Madrid och Barcelona finns dom högsta lönerna. Tjänstemän har en fast lön. Löner för chefer och direktörer i Madrid och Barcelona är en av dom högsta i hela Europa.