Arkitektur

Den spanske arkitekturen karakteriseres av arkitektoniske stilarter fra ulike kulturer. Det finnes den mauriske stilen, som kommer fra Nord-Afrika (islamistisk stil), romansk og gotisk stil fra Frankrike samt renessansen fra Italia. Det som er så unikt med disse stilartene er det faktum at de har utviklet seg sammen med en typisk spansk stil.

Det verkar som om Spanien har utvecklat sin egen stil där den ursprungliga stilen kommer från främmande länder och kulturer. Den spanska arkitekturen kännetecknas av skarpa kontraster mellan ljusa och mörka områden som växlar mellan åtstramning och påkostad dekoration och tjocka väggar med små fönster mot soljuset. Stilarna varia från region till region.

Rommersk Stil

Många Romanska monument från 8:e-talet till 13:talet har lyckligtvis bevarats.
Dom viktigaste är den stora avedukten i Segovia och amfiteatern i Merida. Rommerska kyrkor byggdes främst i Katalonien och längs pilgrimsvägen till Santiago. Kännetecken för romansk stil och framför allt kyrkor är runda valv, tjocka väggar och några fönster.

Morerna

index

Från Morernas tid finns det många fina arv kvar. Under Morernas tid (8:e till 15:e talet) kom det mycket vältillstånd till Spanien. Det moriska väldet var mycket väl utvecklat i tex. matematik, geografi och poesi. Morerna behöll sina vackra dekorationer av sina arkitektoniska verk för interiören, där geometriska, kalligrafiska och blommotiv på kakel hade tillämpats. Morerna hade mycket nytta av vad man kallade en hästskoformad båge av visigoterna. Exempel på morisk arkitektur finns främst i södra Spanien. Tex i Cordoba som har en av de vackraste moriska moskeer och som årligen besöks av många turister.

Den Gotiska perioden

På 12-talet kom den gotiska perioden från Frankrike till Spanien. Under den gotiska perioden (12-16 talen) ersattes dom spetsiga bågarna, höga valven och fönster med runda valv eftersom dom möjligtvis var starkare. Skulpterade gotiska dekorationer var vanligast i flamboyant gotisk stil under 15-talet. Efter nedgången av Granada kom den sengotiska stilen Isabella. På samma gång utvecklades dom Moriska hantverkarna den mycket dekorativa kristna muslimska Mudejar stilen.

Dom kristna som levde i det muslimska territoriet Mozarabes kallade och de hade en kombinerad stil av och konstruktionsteknik. Efter att det spanska landet återerövrades från muslimerna (Morerna) utvecklades en ny typ av traditionell arkitektur med romanska och gotiska element. Denna stilen kallades Mudejar.

Renässansen

index1

Under inflytande av renaissancen (16-talet) kom en ny stil. Italienska hantverkare och spanska konstnärer som hade studerat i Italien tog inspiration att utvekla en ny stil. Renässansen återgick till den arkitektoniska stilen med dom symmetriska runda valven och korintiska pelarna. Den tidiga spanska renässansen kallades plateresk eftersom detaljer på arbetet visas i en silversmed. En av dom mest representativa platereska monumenten finns vid Universitetet i Salamanca.

Baroque och Gaudí

Efter renässansen var en tid präglad av barocken (17-18-talen). Den eran av barrocken uppstod ur en önskan om drama och rörelse. Inredningen var påkostad med extravaganta sniderier och vridna kolonner. Den överdrivna barrockstilen churriguereske är uppkallad efter arkitektfamiljen Churriguera. 2 motsatta karraktärer av barrock kan observeras: Den anmärkningsvärt höga Juan Herrera (tex.El Escorial klostret. Nära Madrid) medan Churriguera som använde extremt rik ornamentik. I regionen Gallicien finns en annan barockstil som kallas Baroco Elano Compostela, Santiago de Compostella med sitt barock centrum.

Vid tidpunkten för modernismens Spanien (slutet av 19-talet) spelas igen en avgörande roll. Mest anmärkningsvärt är kanske ett av Antonio Gaudis verk, den stora katedralen Sagrada Familia. Ända fram till idag är Barcelona ett centrum för modern arkitektur.